«حكمت» میكوشد نسبت میراث عرفانی و آموزههای مولانایی را با نيازها و دشواریهای زندگی امروزین بسنجد. در اين نسبتسنجی، آنچه اهميت دارد بازخوانی و بازسازی گنجينۀ معرفتی عرفان برای سامانيافتن «زندگیخوب» است؛ چيزی كه در گرو امتزاج افقهای ديروز و امروز است. اين دفتر در هر شماره، يکی از موضوعات يا مفاهيم كانونی و محوری حيات انسانی را برمیگزیند و ضمن ايضاح مفهومی میكوشد، هم مسأله و هم پاسخ را در منظومه و میراث عرفانی سراغ بگیرد.
در دفتر «کارنامه» تلاش بر آن است تا پروندۀ علمی و فرهنگی مولاناپژوهان، اعم از چهرههای ایرانی یا غیرایرانی، و اعم از رفتگان یا زندگان، ورق بخورد. بیگمان مفسران، شارحان و مصححان آثار عرفانی سهمی سترگ در عمومیسازی میراث معنوی داشتهاند. مساعی و مرارتهای این خادمان بیادعای فرهنگ، چه بسا زیر غبار غفلتهای دلآزار پنهان مانده باشد. «کارنامه» میکوشد در هر شماره، یادنامه یا ارجنامهای مختصر در پاسداشت خدمات ایشان فراهم آورد و رسم قدردانی از این کوشندگان میدان فرهنگ را به جا بیاورد.
«جستار» ماهیتی اقتراحی و نظرسنجانه دارد. آنچه بر عهدۀ این بخش از نشریه است میزبانی از پاسخهای کارشناسان و صاحبنظران به پرسش واحدی است که فصلنامه در میان میآورد. «جستار» حاصل تأملات و تراوشات فکری خبرگان است، آنگاه که در سؤال «نگاه آفتاب» نظر میکنند و پاسخهای خود را عرضه میدارند. به این اعتبار که دیدگاههای نویسندگان حول یک پرسش واحد در این بخش نظم و نسق میگیرد، میتوان این منظومه را نوعی «اقتراح» به شمار آورد.
در «هفت اقلیم» شعاع حضور مولانا در هفت وادی هنر جستوجو میشود. گفتهاند که عرفان، درک هنری از جهان است. به این اعتبار، پیوندهای استواری میان دو ساحت هنر و عرفان برقرار است. تجلی آموزههای عرفانی در قالبها و قوارههای مختلف هنری در تمامی فرهنگها سابقه دارد. «هفت اقلیم» بنا دارد بازتاب شخصیت و تعالیم مولانا را در شاخهها و شعبههای متکثر هنری رصد کند و با آفرینشگران این فراوردههای هنری، وارد دادوستد رسانهای شود. این دفتر، سلوکی در ساحت هنرهای هفتگانه است برای یافتن مولانا.
«سنجه» میکوشد نقدهای منتقدان مولانا را صادقانه و بیطرفانه روایت کند و بازتاب دهد. مخالفان و منتقدان عرفان و مولانا، از قدیم و جدید، صفی بلند و زنجیرهای پرشمار شکل میدهند که هریک از موضع و منظری متمایز به ارزیابی، نقد، نقض و حتی تخطئه منظومۀ عرفان و مولانا میپردازند. هیچ پژوهشی در باب عرفان کامل نیست، مگر اینکه به این ردیهها و نقدنامهها التفات کند. «سنجه» میکوشد سخن این منکران و منتقدان را که طیف طویل و صفی عریض دارند، صادقانه بشنود و منصفانه منعکس کند.
دفتر «همسایه» خوش دارد از مرزهای جغرافیایی گذر کند و احوال دیگران را در ماجرای مولانا جویا شود. پیام جلالالدین هیچگاه در حصار جغرافیا محصور نمانده است و کمتر حوزۀ تمدنی و فرهنگی در جهان را میتوان یافت که از این میراث بیخبر باشد و خشتی روی دیوار عمارت مولاناپژوهی ننهاده باشد. «همسایه» میکوشد شعاع انوار مولانا را در حوزههای فرهنگی غیرایرانی رصد و روایت کند. این سیاحت رسانهای، افزون بر التذاذ فرهنگی، ثمرات معرفتی نیز در پی دارد و بسان آیینهای صاف، امکان وراندازکردن خود و قیاس با دیگران را فراهم می آورد.
«نقد حال» در قالب نوظهور «ناداستان» روایتهایی از مواجهۀشخصی نویسندگان با زیستجهان مولانا را عرضه میکند. در این دفتر، نویسندگان، روایتهای مستند خود از تجربههای زیستهرا بهصورت زندگینگاره با مخاطبان در میان میگذارند. ناداستان ژانر ادبی جدیدی است که مبتنی بر واقعیت و ترکیبی از تخیل و ادبیات است. مرور داستانهای انس افراد با مولانا، گاه به اندازۀ خود داستانهای مثنوی شیرین و درسآموز و عبرتآفرین است.
در «مقالات» مجموعهای از تتبعات و تحقیقات مولاناپژوهان و نویسندگان عرضه میشود. شاید هیچ ماه و هفتهای را در جهان نتوان سراغ گرفت که رساله یا مقالهای در باب موضوعات مرتبط با مولانا فراهم نیامده باشد. به این اعتبار لازم است در هر نشریهای که به مقولۀ عرفان یا مولانا التفات میکند، بخش و فصلی به مقالات تألیفی یا ترجمه از نویسندگان ایرانی یا غیرایرانی اختصاص یابد. «نگاه آفتاب» با عنایت به این ضرورت، دفتری را برای انتشار «مقالات» در نظر گرفته است.
«قفسه» متکفل معرفی، مرور، ارزیابی و نقد آثار و کتابهایی است که در حوزۀ عرفان و مولانا در ایران و جهان منتشر میشود. قرار است دفتری که به کتاب میپردازد، هم سرشت اطلاعرسانی داشته باشد و هم جوهرۀ تحلیلی؛ هم به نوقلمان تازه به میدان درآمده خوشامد بگوید و هم به آفرینشگریها و میناگریهای پیشکسوتان عرصۀ قلم نظر کند؛ هم از حجرۀ نشر ایران خبر بدهد و هم احوال غرفۀ نشر جهان را بپرسد. «قفسه» میکوشد در حد بضاعت خود، ویترینی شکیل برای کتابهای حوزۀ عرفان و مولانا باشد.
در دفتر «روایت» اخبار و اتفاقاتی که در سطح جهان پیرامون عرفان و مشخصاً مولانا رخ میدهد، گردآوری و عرضه میشود. برخی از این اخبار، ناظر به پروژههای تحقیقاتی هستند؛ برخی دیگر، پویشها و کارزارهای اجتماعی و رسانهای را پوشش میدهند؛ برخی نیز تولیدهای هنری و آفرینشهای خلاقه با موضوع مولانا را روایت میکنند؛ و بالاخره برخی هم همایشها و کنگرههای پیرامون عرفان و مولانا را گزارش میکنند. در این میان خبر درگذشتها و فقدان چهرههای محقق این عرصه نیز محل توجه خواهد بود.